Periscope- ahdistelijoiden uusi kantapaikka?

stock-photo-chiang-mai-thailand-march-lg-nexus-open-periscope-app-periscope-is-made-by-twitter-384852625

“Tällaiset sovellukset saisi kieltää lailla. (Persu Forever)”       “Sovellusta ei ole pakko käyttää jos ei miellytä. (Egonomi)”      “Ja minkähän takia intialainen ja turkkilainen mies katsovat suomalaisen naisen suomeksi pitämää showta? Niinpä. (Pahhah)”        “Ja ketkäs siellä kirjoittelevatkaan törkeyksiä alaikäisille? Ihan suomeksi näyttävät kirjoittavan… (törkeää ahdistelua)”

Ylhäällä olevat siteeraukset ovat Iltasanomien lukijoiden mielipiteitä Periscope-sovelluksesta. Julkaistuja mielipiteitä jutussa oli  kokonaisuudessaan 18, joista valtaosa oli negatiivisia, mutta mahtui joukkoon muutama neutraalikin mielipide. Periscopella on paljon tyytyväisiä käyttäjiä, mutta aika monella ihmisellä on negatiivista sanottavaa tästä kyseisestä nuorten suosimasta sovelluksesta, mutta miksi?

Kaikkien sosiaalien medioiden joukossa yksi uusimmista on vuonna 2015 keväällä julkaistu Twitterin omistama sovellus nimeltään Periscope. Periscope on sovellus, jossa käyttäjä tekee omaan puhelimeen ladatun sovelluksen kautta live-lähetyksiä, johon toiset Periscope-käyttäjät voivat kommentoida ja tykätä lähetyksistä, jotka ovat käynnissä. Kuvaaja voi päättää laittaako lähetyksen yksityiseksi vai julkiseksi ja Periscopessa voi seurata muita käyttäjiä ja nähdä niiden lähetyksiä omassa profiilissaan. Periscope-lähetykset ovat seurattavissa joko niiden aikana tai katseltavissa 24 tuntia julkaisun jälkeen, jonka jälkeen ne katoavat, mutta lähetyksiä voi tallentaa Katch-sovelluksen kautta. Lähetykset voidaan jakaa linkkeinä Twitteriin ja sitä kautta ihmiset, joilla ei ole Periscopea pääsevät myös katsomaan lähetystä.

Valitettava totuus on se, että kun googlen hakukoneeseen kirjoittaa ”Periscope uutiset” tulee esiin sivullinen negatiivisia uutisia, joiden seasta ei positiivisia uutisia löydy nopealla vilkaisulla. Ongelma koskee kaikkein eniten nuoria, ala-ikäisiä naispuolisia käyttäjiä. Ollaan oltu huolissaan sovelluksen turvallisuudesta, nuorten yksityisyydestä ja ahdistelijoista, joita liikkuu paljon. Jos sovellusta ei osaa käyttää oikein, käyttäjän yksityisyys voi olla vaarassa. Periscopessa ei ole ikärajaa, joten todella nuoretkin voivat käyttää sovellusta. Huolestuttavinta on, että todella nuoret, jopa 11-vuotiaat käyttävät periscopea tietämättä sovelluksen mahdollisista vaaroista. Mediassa onkin tullut esille, että ahdistelijoiden määrä Periscopessa on melko korkea. Periscope on ollut uutisissa varsinkin ala-ikäisiin liittyvien väärinkäytösten vuoksi ja mediassa ollaankin oltu huolissaan juuri erityisesti siitä, kuinka moni lapsi käyttää kyseistä sovellusta ja siitä mitä he kuvaavat. Sovellus on jopa saanut lastensuojelutyöntekijöitä varuilleen.

Onko Periscope siis ahdistelijoiden uusi kantapaikka? Mitä pitäisi tehdä, että ahdistelijat ja väärinkäyttäjät saataisiin pois? Pitäisikö sovellukselle laittaa ikäraja, sillä esimerkiksi 11-14-vuotiaat ovat todella nuoria eivätkä välttämättä osaa pitää puoliaan tai ymmärrä mitä on soveliasta kertoa/kuvata ja mikä taas ei. Oikein käytettynä Periscope on erilainen ja uusi tuulahdus sosiaalisen median kanaviin sekä lisää kansainvälistä kanssakäymistä ihmisten välillä. Valitettavasti tällä hetkellä julkisuus on negatiivista ja sovelluksessa tapahtuu paljon väärinkäytöksiä. Kokonaan ongelmaa voi tuskin koskaan poistaa, sillä kaikilla on oikeus käyttää sovellusta eikä ahdistelijoista pääse eroon, mutta jotain pitäisi tapahtua, että sovelluksesta tulisi turvallinen.

 

Linkit mainitsemiini uutisiin:

http://www.iltasanomat.fi/digi/art-2000001048274.html

http://www.iltalehti.fi/perhe/2015123020889782_pr.shtml

Muut lähteet:

http://www.viestintapiritta.fi/mika-on-periscope-ja-mihin-sita-voisi-kayttaa/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s